Söka jobb

Beroende på hur bråttom det är att söka och få ett jobb, kan du välja olika förhållningssätt och strategier för ditt jobbsökande. Den mest idealiska situationen är förstås om du har ett jobb och därmed en ekonomisk trygghet men söker andra jobb ändå, för att fortsätta utvecklas.

Har du bråttom att skaffa jobb behöver du söka jobba på ett strukturerat sätt med tydliga mål för ditt jobbsökande.

Söka jobb
Söka jobb

Strategi för att hitta ett jobb så snabbt som möjligt.

Är du under press och bara måste ha ett jobb snabbt, är det helt andra strategier som gör sig gällande eftersom du behöver vara mer effektiv i dina ansträngningar att hitta arbete.

Även om du kanske känner dig stressad att hitta ett arbete, är det bra att göra en strategi för hur du tänker dig att ditt jobbsökeri ska gå till.

Att sätta sig ner och skapa struktur för hur jobbsökandet ska gå till är en bra start.


Planera och skapa struktur - hitta jobb snabbt

  1. Leta upp alla ställen där det finns jobbannonser, skriv upp de här ställena så att du kan återvända varje dag.
  2. Om du har tillgång till skrivare, skriv ut annonser som du sökt jobb på för att ha kvar till en eventuell intervju. Om du inte har skrivare kanske du kan kopiera texten och spara ner på din dator.
  3. För en dagbok över vilka jobb du söker, när sista ansökningsdag inträffar och när/hur du sökte jobbet. Har du pratat med en person på företaget där du söker jobb, anteckna hens namn och telefonnummer samt vad ni kom överens om att du skulle göra härnäst.
  4. Följ upp de jobbansökningar du har gjort när sista ansökningsdatum har passerat för respektive jobbannons du har ansökt till.
  5. Sätt gärna upp personliga mål för ditt jobbsökande.
  6. GE INTE UPP och förbjud dig själv att "bara gå och vänta på svar"! Det kan vara slitsamt att söka jobb men du ska inte ge upp förrän du har ett anställningskontrakt i din hand. Att tillåta sig själv att bar gå och vänta på svar på de jobb man redan sökt, är förödande ur effektivitetssynpunkt.


Att hitta jobb att söka


Jobbannonser

I början när man söker jobb, kommer det att vara lättare att hitta jobb att söka. Den offentliga arbetsförmedlingen och andra jobbsajter såsom jobbsafari och andra ställen är givna sidor att börja med. Ta för vana att gå in och söka efter nya annonser varje dag eller minst varannan dag.

När du gått igenom platsannonserna kommer du att märka att du behöver leta på fler ställen för att hålla sökintensiteten uppe.

TIPS: Även om en annonsör anger ett sista ansökningsdatum längre fram i tiden, kan de ta bort annonsen tidigare om det visar sig att de får många ansökningar. Vänta därför inte med att skicka in ansökan om du ser en intressant jobbannons.

Spontana ansökningar

Vilka är dina intressen, kompetenser och styrkor? Det är till hjälp när du ska söka jobb spontant hos företag som kanske inte annonserar efter personal. Du kan hitta inspiration till vilka företag du ska söka jobb hos, genom att surfa runt på nätet eller läsa dagstidningar.

TIPS: Skriv ett allmänt hållet personligt brev och ett CV som du kan använda till flera olika företag inom en och samma bransch. För olika branscher och olika typer av jobb, skriv olika personliga brev som passar för en viss avgränsat typ av arbetsuppgifter eftersom det kan vara olika styrkor du ska trycka lite extra på, beroende på vilken sorts jobb det är.

Använd ditt nätverk

Att använda sitt befintliga nätverk är underskattat eftersom många jobb tillsätts utan att företaget annonserar efter personal. Berätta för vänner och bekanta att du söker arbete och fråga dem om uppslag och idéer kring vart de tror att du skulle kunna passa in som medarbetare. Kanske de till och med känner till företag som är i behov av att rekrytera.

TIPS: Använd även sociala medier såsom LinkedIn och Facebook för att tala om för dina vänner och bekanta att du söker nya utmaningar i arbetslivet.

Anmäl dig på olika rekryteringstjänster

Att skapa profiler på olika sociala media och rekryteringstjänster är en förhållandevis liten ansträngning i jämförelse med vad det kan ge. Har du väl anmält dig till en CV databas, behöver du inte göra så mycket mer sedan utan du kan gå vidare med dina mer offensiva jobbsökarmetoder.

TIPS: Skriv ett CV och ett personligt brev som du sedan snabbt kan använda som "mall" när du fyller i dina uppgifter på olika rekryteringstjänster.

"Knacka dörr" eller ring upp olika företag

Att besöka eller ringa upp olika företag för att fråga om lediga jobb är ofta ett effektivt sätt att snabbt få kontakt med intressanta företag. Du ska fråga efter den som är personalansvarig när du besöker företagen. Vid spontanbesök ska du ha med dig ditt CV och ett allmänt hållet personligt brev som du lämnar ifrån dig till den person som du får prata med.

TIPS: Var alltid noga med att inte "störa" eller "vara till besvär". Om du kommer/ringer olämpligt, kommer du inte få en chans att framföra ditt ärende och om det verkar som att du stör ska du inte ens försöka få tid att prata med någon. Då är det bättre att du återkommer eller ringer vid ett mer lämpligt tillfälle.

Var lyhörd

När du ser på nyheterna eller läser dagstidningar, finns ofta inslag av företagsinformation som kan vara nyttig att ta till sig. Om nyheterna rapporterar om ett företag som kanske går ovanligt bra, tänk då på att de kanske har ett rekryteringsbehov. Kontakta dem spontant och lyssna om de är i behov av att anställa mer personal.

TIPS: Om du får idétorka kan du googla runt på nätet på olika nyhetssajter eller läsa börstips som skvallrar om vilka företag som går bra just nu.