Arbete & Utbildning

Hur ser din karriärplanering ut? Söker du jobb eller utbildning finns de bästa länkarna här.

Arbete och utbildning
Arbete och utbildning

För dig som söker efter nya utmaningar i arbetslivet

Sveriges offentliga Arbetsförmedling

För dig som söker arbete, utbildning eller arbetskraft. Hos Arbetsförmedlingen kan du söka lediga jobb, hitta information om utbildningar och yrken men även om studier och studievägar. Alla tjänster hos Arbetsförmedlingen är gratis och du kan söka efter jobb utan att registrera dig om du vill.

Jobbsafari en samlingssida

Jobbsafari samlar i huvudsak in lediga jobbannonser från olika andra aktörer. Genom att Jobbsafaris robotar söker igenom fler än 100 olika sidor på webben samlar de in annonser både direkt från olika företags hemsidor men också från andra arbetsförmedlingstjänster som exempelvis platsbanken som ägs och drivs av den offentliga arbetsförmedlingen.

LinkedIn en sida för professionellt nätverkande

Många har säkert hört talas om LinkedIn men trott att det bara är "ännu ett socialt nätverk på nätet". Visst förekommer en del privata inlägg även på LinkedIn men tanken bakom det är snarare professionellt nätverkande. Om man jämför med exempelvis Facebook, är LinkedIn långt mer yrkesinriktat.

Fler tips på hur du kan göra för att söka jobb, kan du läsa mer om i vår jobbsökarguide.


För dig som söker utbildning eller kortare kurser

Finansiera dina studier genom CSN

En fråga som ofta dyker upp tidigt när man börjar fundera på att utbilda sig, är hur man ska finansiera utbildningen. Dels kanske själva utbildningen innebär en avgift men du måste ju också ha pengar för dina löpande utgifter medan du studerar.

Universitets- och Högskolerådet (UHR)

Om du är intresserad av högre utbildning, är UHR en bra webbplats att leta information på. UHR har bra information om ansökningar, antagningar och högskoleprovet. Där finns också information om hur man ansöker om bedömning av utländsk utbildning.


Allmänt om att söka arbete

Även om den som är kreativ kan hitta andra inkomstkällor än just genom arbete, utgör ett arbete trots allt grunden för inkomst för de allra flesta.

Hur ser dina karriärdrömmar ut?

Oavsett om det är ett traditionellt lönearbete du söker efter eller om det är nya finurliga alternativa inkomster du är ute och letar efter, borde det finnas goda möjligheter att hitta uppslag och idéer på nätet. Vi kommer inte att länka dig vidare till sajter som lockar med "tjäna pengar gratis hemifrån system" eftersom vi inte ser det som seriösa sätt att tjäna pengar. Däremot finns det andra alternativa sidor med påhittiga idéer kring hur du kan skaffa dig en inkomst genom vanligt hederligt arbete hemifrån.

Det finns många sätt att skaffa sig ett jobb på och ofta är den mest framgångsrika metoden att pröva genom olika kanaler samtidigt. Att bara titta på en möjlighet och sedan sätta sig ner och vänta, är sällan särskilt effektivt när det handlar om att skaffa jobb och inkomst.

Underskatta inte heller vikten av ditt personliga nätverk. Uppseendeväckande många jobb tillsätts nämligen genom nätverkande. Vem vet om inte din familj, vänner, bekanta eller grannar kanske har idéer kring vart just din unika kompetens kan komma till nytta någonstans?

De flesta som är lyckosamma i sitt jobbsökande, har flera bollar i luften samtidigt och finns tillgängliga både i digitala kanaler samtidigt som de söker jobb direkt hos arbetsgivare på olika sätt.

Läs gärna våra tips om hur du kan söka jobb på ett effektivt och strukturerat sätt.


Allmänt om att söka utbildning

Ofta men inte alltid, är utbildning den bästa vägen till att kunna få det jobb man drömmer om. De flesta arbeten kräver utbildning på minst gymnasienivå, vilket kan vara bra att ha i åtanke.

Utbildningsalternativ finns det gott om. Man kan söka utbildning inom det offentliga utbildningsväsendet eller inom privata utbildningsföretag. Ibland handlar det om en längre utbildning och då är det ofta offentlig utbildning man söker i första hand.

Söker man efter kortare kurser eller fortbildning av olika slag, är ofta privata aktörer ett bra alternativ.