Låna pengar

Att låna pengar är inte särskilt konstigt nu för tiden. Väldigt många personer har ett eller flera privatlån som de har tagit av olika skäl. Även om du säkert hört talas om att man ska undvika att ta lån in i det längsta så finns det många livssituationer som förenklas väsentligt av att få ett lån.

Det är få förunnat att hinna/kunna spara ihop till allt man kan behöva ha för att leva ett aktivt liv. Många behöver exempelvis ett lån för att köpa bil eller bostad men det finns många andra tillfällen i livet där ett lån kan hjälpa till att höja levnadsstandarden utan att det är något konstigt med det.

Att ta ett lån för konsumtion av olika slag är väldigt vanligt. Du kanske behöver köpa nya vitvaror eller något annat till ditt hem eller helt enkelt bara behöver eller vill köpa något som du ännu inte hunnit spara ihop pengar till.


Lån för olika tillfällen

Olika typer av lån lämpar sig bättre och sämre för olika tillfällen. Vad du ska använda de lånade pengarna till, hur mycket du vill låna och hur länge är ganska avgörande faktorer när du ska välja lån.

Ska du låna pengar till en bostad, är bolån de billigaste alternativen medan ett lån för att köpa en bil har andra lånetyper som är bäst för just det ändamålet. Ska du använda pengarna till konsumtion eller ta ett snabblån för att inte lönen räckte till någon enstaka månad, finns det lån passar extra bra för sådana situationer.


Snabbt är nästan ett utdöende begrepp inom lån

Att behöva låna pengar "snabbt" är inget konstigt. Kanske behöver du köpa något som det är bråttom med eller så har du en tidspress att skaffa pengar till ett visst datum av någon anledning. Att låna pengar snabbt är mycket enkelt och det finns massor av lån online, där man kan säga att de flesta är riktigt snabba. Allt är relativt och du kan låna pengar på mindre en 1 minut och få svar direkt på skärmen huruvida ditt lån blev godkänt eller inte.

Snabba lån - finns det långsamma?
Snabba lån - finns det långsamma?

När du sedan har pengarna synliga på ditt konto kan variera från 15 minuter till ett par bankdagar men det är definitivt att betrakta som snabbt oavsett vilket. De allra flesta lån utlovar pengarna på kontot senast den första bankdagen efter att ditt lån blivit godkänt och det måste man väl ändå påstå är snabbt.

Att tävla om "snabbhet" i lånevärlden är knappast meningsfullt längre. Alla lån är mer eller mindre att betrakta som snabblån och istället bör det vara kvalitet och kundvänlighet som fler borde ägna sig åt att jämföra. Priset på lånet bör också stå i centrum när du väljer vilken bank eller långivare du ska vända dig till med din ansökan.

Många förknippar snabblån med något som är mindre positivt, vilket inte i sig behöver vara sant. Om man med ordet snabblån, endast syftar till den typ av lån som både tidigare och fortfarande betecknas som så kallade sms lån, kanske de kan och bör förknippas med lite högre priser än "vanliga banklån" men det är en orättvisande definition av "snabblån".

I takt med att allt fler började förknippa ordet snabblån med ordets rätta bemärkelse, nämligen att det handlar om lån med snabb låneprocess och utan krångel med att boka besök hos en banktjänsteman, började antalet sökningar efter snabblån öka. Så klart avser inte alla som söker på snabblån den typ av snabblån vi tidigare nämnde med negativ klang, det är snarare så att att vi som konsumenter inte längre orkar vänta på långa handläggningsprocesser.

Givetvis är detta i likhet med andra tjänster. I takt med digitaliseringen förväntar vi oss att vi ska ha tillgång till digitala lösningar snabbt och enkelt online och då är det naturligt att söka efter snabblån.


Stora privatlån utan säkerhet

Stora lån utan krav på säkerhet kallas ofta också för stora blancolån. Att köpa bil, båt, MC eller något annat utan krav på säkerhet är mycket vanligt och därför inte särskilt konstigt. Mest vanligt är privatlån på upp till ca 350 000 kr men det finns stora privatlån utan säkerhet på upp till 600 000 kr för den som behöver låna mycket pengar.

600 000 kr räcker mycket väl till en bostad på många håll i landet och vad som är ett stort eller litet lån är relativt för varje person. När man lånar utan krav på säkerhet för lånet, innebär det att det inte ställs några krav på att det du använder pengarna till, ska ha ett visst värde eller att det ska utgöra säkerhet för själva lånet.

Att låna utan säkerhet innebär alltså att du använder pengarna till precis vad du vill. Även om många banker eller långivare vid ansökan, ställer frågan vad du ska använda pengarna till så har det inte med lånets säkerhet att göra.


Mindre privatlån utan säkerhet

Mindre lån utan säkerhet på låt oss säga mellan 500 kr - 40000 kr är också vanligt. Man kan ansöka om lån i den här storleksordningen hos många olika banker och vilket val man gör grundar sig ofta på återbetalningstid, ränta och vilket kreditvärdighet man har.

Huvudregeln är att ju bättre kreditvärdighet du har, desto billigare lån kan du bli erbjuden. Det är inte bara i fråga om individuell räntesättning som detta är högaktuellt. Det är också olika kategorier av låneprodukter som kommer att öppna upp möjligheter till lån beroende på hur din kreditvärdighet ser ut.

För dem som har låg kreditvärdighet, är den mest populära kategorin av lån den sortens lån som inte använder UC som kreditupplysningsföretag. Personer med dålig kreditscoring har mycket att tjäna på att inte dra på sig för många förfrågningar hos UC eftersom det kan försämra kreditvärdigheten ännu mer.

Det finns till och med lån för personer som vill ansöka om lån med betalningsanmärkning, vilket många tror är helt omöjligt.


Kostnader för att låna pengar

Ett lån är förknippat med vissa kostnader. Företrädesvis är det ränta man brukar tala om i de här sammanhangen men det kan också tillkomma andra avgifter. Exempelvis är uppläggningsavgifter om sådan tas ut samt fakturaavgifter den typen av kostnader som är vanliga i lånesammanhang.

Utöver ränta och andra eventuella kostnader, ska du också amortera på ditt lån. Amorteringen är egentligen inte en kostnad i den bemärkelsen att det är ett pris. Amorteringen är nämligen den del av dina återbetalningar som utgör själva avbetalningen och därför också gör att din skuld minskar.

Det är alltså räntan och eventuella andra avgifter som är själva kostnaden för ditt lån.


Hur lånar man pengar

Man kan låna pengar antingen genom att boka tid hos sin vanliga bank och be att få tala med en banktjänsteman som handlägger lån. Vill man inte bemöda sig detta, kan man snabbt och enkelt hitta olika lån på nätet. Det finns många bra lånesajter där man kan hitta bra och saklig information om olika banker, långivare och deras låneprodukter.

Ofta kan man ganska snabbt märka att olika lånesajter är inriktade på en speciell målgrupp eller ett särskilt ändamål. Det finns förhållandevis få webbplatser inom området, som vänder sig till en bred läsarkrets och därför kan det vara klokt att välja sida med omsorg, så att sidan verkligen kan möta just dina behov.


Bra lånesajter som passar för olika behov.

Det vore väl konstigt om alla olika personliga och ytterst individuella behov, kunde mötas med en och samma lösning. Därför är det bra att fundera lite över hur just dina behov ser ut innan du väljer ett lån. Här finns lite förslag på riktigt bra webbplatser som kan hjälpa till att tillgodose lånebehov av olika karaktär.


Kontanter.nu

En bra och tillförlitlig webbplats som funnits i flera år. Den här lånesajten har specialiserat sig på lite extra på skuldfinansiering och lån för personer med låg kreditvärdighet. Den som söker efter möjligheten att söka lån utan UC kontroll, kan snabbt och enkelt hitta de billigaste lånen utan UC, genom ett bra jämförelsesystem.

Sajten uppdateras förhållandevis ofta om man jämför med andra liknande sidor på nätet. Inga störande reklambanners och annat.


Svenska-snabblån.se

En i sammanhanget ny sida som verkar vända sig till personer med svag kreditvärdighet i första hand. Det finns även information om andra större privatlån utan säkerhet men de flesta lånen är små och medelstora snabblån, framför allt lån som inte använder sig av UC som kreditupplysningsmetod.

Sidan verkar utvecklas fortfarande, vilket är ett gott tecken på att de antagligen är angelägna om att hålla innehållet fräscht. Lätt att jämföra lån av olika slag och extra stöd och information, för den som kanske inte är så van att låna pengar.