Lånebedrägerier på nätet

02.03.2018

I jakten på bra sajter som behandlar privatekonomi, sparande och lån har vi ramlat över de mest häpnadsväckande och extremt konstiga inlägg på olika ställen. Oftast finner man dessa i kommentarsfält i bloggar och/eller i gästböcker. Vi finner det mycket märkligt att människor släpper igenom den här sortens inlägg.

Lånebedrägerier på nätet
Lånebedrägerier på nätet

Finns gott om bedragare men få bevis

Nu vill vi förstås vara noga med att påpeka att vi inte har några bevis för att dessa inlägg är skrivna av ekonomiska bedragare men det finns i alla fall inte mycket som tyder på att det är seriösa personer/företag som ligger bakom de här inläggen.

Vi vill alltså bara visa på exempel på inlägg som vi absolut vill avråda från att besvara då det KAN handla om bedragare som antingen vill komma åt dina personliga uppgifter i syfte att hacka dig eller som vill försöka kapa din identitet.


Så här ser inlägg du bör undvika att besvara ut

Om vi tar några exempel på inlägg som man kan frestas att besvara om man nu är i behov av att låna pengar. Det finns ett flertal varningssignaler i de här inläggen men vi vill åter igen betona att vi inte har några bevis för att detta handlar om bedrägerier. Däremot finns det en del saker som du bör se upp med!

Misstänkt inlägg lån
Misstänkt inlägg lån

I inlägget här ovanför finns det ganska många saker som bör få varningsklockorna att ringa. Finn 5 fel med den här gästbokskommentaren.

 1. När man googla upp detta företag finns en ytterst tunn och mycket tveksam hemsida.
 2. Ett seriöst företag har en egen domän med egna mejladresser, de använder inte gmail eller hotmail för sin företagsmejl.
 3. Lån på 50 miljoner DOLLAR!?! Alltså......
 4. Lån till 2% ränta utan säkerhet och ett Brittiskt företag som lånar ut pengar till okända privatpersoner utan någon som helst säkerhet???
 5. Ett utländskt företag som lånar ut pengar till Svenska privatpersoner? Det kommer att finnas begränsade möjligheter till påtryckningsmedel för företaget, om du inte betalar som du ska. Vilket företag tar en sådan risk? Dessutom till extremt låg ränta?

Fler exempel som bör aktivera dina varningstentakler

Misstänkt bedrägeriförsök lån och ID kapning
Misstänkt bedrägeriförsök lån och ID kapning

I exemplet ovanför drar man det hela ännu mer till sin spets. Finns massor av fel som bör aktivera dina varningsmekanismer med full kraft.

 1. Vilken organisation är detta?
 2. IP adressen är ytterst tveksam (går att söka på ip adresser på nätet för att se vart den som postat inlägget satt på för IP när de gjorde inlägget).
 3. Oavsett vilken tro man har, är det inte väl märkligt att försöka spela på människors övertygelse?
 4. En seriös förening/organisation kan uppge en hemsideadress.
 5. En seriös förening/organisation har förmodligen en domän och behöver inte använda gratistjänster som e-postadress.
 6. De uppgifter du lämnar i det här "formuläret" räcker gott och väl för att du ska riskera att i nästa steg, få din identitet kapad.

Tusentals inlägg av liknande karaktär

Att det finns tusentals inlägg på nätet av liknande typ som vi nu visat exempel på, har du kanske redan själv sett.

Kanske har du inte reflekterat över vad detta är för sorts inlägg egentligen. Är du bloggägare eller hemsideägare bör du ställa dig frågan varför du släpper igenom den här sortens inlägg på din sajt. Vill du bli förknippad med oseriös spam och scam så visst men vill du inte på något sätt ha med sådant att göra, bör du radera och neka den sortens inlägg.

Varför väljer vi att skriva om detta över huvud taget?

Ja vi har tidigare berättat om våra ansträngningar att hitta bra och seriösa sajter på nätet. I vårt intensiva surfande i jakten på seriösa webbplatser har vi läst och sett så många sådana inlägg att vi bara inte kunde låta bli.

Att ta ansvar för att försöka hjälpa människor att skydda sig själva från nätscam och bedrägerier känns självklart för oss. Det mest tragiska är nog att om det inte finns människor som faktiskt går på den här sortens inlägg/bedrägerier(?) så skulle de inte förekomma.... eller?

Antagligen är det ett framgångsrikt koncept för att lura till sig privatpersoners olika personliga uppgifter, IP adresser, mejladresser, telefonnummer osv osv.

Avslutningsvis vill vi åter igen understryka att detta är spekulationer och att vi faktiskt inte anklagar någon för att vara en bedragare. Vi vill istället göra privatpersoner uppmärksamma på vad som KAN vara nätbedrägerier.